Lekárske odbory nenašli dohodu s vládou, žiadajú pád ministra Uhliarika

26.11.2011 Bratislava

Bratislava 25. novembra (TASR) - Lekárski odborári ani po dnešnom niekoľko hodinovom a najdlhšom rokovaní nedospeli k dohode s vládou. Slovensku tak pre hromadné výpovede lekárov zo slovenských nemocníc hrozí vyhlásenie núdzového stavu. Lekári by tak mali byť nútení nastúpiť na svoje pracoviská, v opačnom prípade sa budú vystavovať trestnému stíhaniu. Lekárski odborári žiadajú odvolanie ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Je totiž podľa nich zodpovedný za vzniknutý stav.
\"Dlhodobo podceňoval situáciu, nekomunikoval, ale hlavne neriešil požiadavky lekárov, ktoré ponúkajú a ponúkali riešenie problémov slovenského zdravotníctva a tým spôsobom spôsobil nebezpečenstvo vyhlásenia núdzového stavu, ktoré by prinieslo a môže priniesť vážne ekonomické straty,\" odôvodnil žiadosť odborárov šéf Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár po rokovaní s ministrom Uhliarikom a premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS).
S vládou sa lekárski odborári nedohodli napríklad na spôsobe a forme Zákonníka práve, ani na definitívnom zrušení transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Pokus o dohodu stroskotal aj na otázke platov. Kým kabinet ponúkal v priemere zvýšenie základných miezd o 300 eur, odbory pýtali 800.
Napätie, ktoré vzniklo v súvislosti s odborárskou akciou hromadných výpovedí lekárov, už pocítili aj pacienti. V mnohých nemocniciach dochádza alebo sa avizuje odklad plánovaných operácií. Viaceré zariadenia okrem toho avizovali, že budú mať problém aj so zabezpečením akútnej lekárskej starostlivosti.
K 1. októbru tohto roka podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 400 z nich svoje výpovede stiahlo. Vo výpovedi je stále asi 2000 lekárov v nemocniciach.
Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.
 

Vyberte región